Alisma lanceolatum, Avrupa kökenli olan bir su bitkisidir ve doğal olarak çayır ve bataklıklarda yetişir. Akvaryum ortamında da oldukça yaygın olarak kullanılan bir bitki türüdür. Yaprakları uzun ve dar olduğu için lanset çiçeği olarak da bilinir. Oldukça dayanıklı bir bitki olan Alisma lanceolatum, bakımı kolay ve görsel olarak da oldukça çekicidir.
Büyüme Ortamı
Alisma lanceolatum, suda ve nemli topraklarda yetiştiği için akvaryumunuzda da bu koşullara uygun bir ortam sağlamalısınız. Akvaryumun alt tabakası zengin besinli toprak ve kum karışımından oluşmalıdır. Bitki köklerinin rahatlıkla yayılabilmesi için yumuşak bir tabana sahip olmalıdır.
Sulama ve Besleme
Bitki için düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Ancak sulamayı dengeli bir şekilde yapmalısınız, aşırı sulama kök çürümelerine neden olabilir. Aynı zamanda bitkinin beslenmesi de önemlidir. Alisma lanceolatum, su altında besinleri kökleri aracılığıyla alır. Dolayısıyla besin olarak akvaryumunuzun su seviyesinin düzenli olarak değiştirilmesi yeterli olacaktır. Takviye bir destek için suya sıvı gübreler de eklenebilir.
Işıklandırma
Alisma lanceolatum, iyi aydınlatılmış bir ortamda büyüyecektir. Ancak doğal güneş ışığından doğrudan etkilenmediği için yapay aydınlatma sistemi de kullanılabilir. Gelişim sürecinde bitkinin alt yaprakları dökülebilir, ancak yeni yapraklar hızlı bir şekilde büyüyecektir.
Büyüme Oranı ve Boyutu
Alisma lanceolatum, kovadan büyük olmak üzere 20-50 cm boya kadar büyüyebilir. Oldukça hızlı büyüyen bir bitki olduğu için zaman zaman budaması gerekebilir. Budama işlemi yapılması durumunda sağlıklı bir şekilde kesilmiş olan kök ve yapraklarının suyun içinde başka bir yerde yeniden büyümesine izin verebilirsiniz.
Çoğaltma Yöntemi
Bitkilerin en sağlıklı dönemlerinde yapraklarının belirli bir bölümünü keserek çoğaltılmaları mümkündür. Alisma lanceolatum bitkisi de bu yöntemle çoğaltılabilir. Kök kısmı kalan yaprak ve köklerini tekrar toprağa gömerek yeni bir bitki oluşturma işlemi yapabilirsiniz.
Önemli Notlar
- Alisma lanceolatum, oldukça hızlı büyüyen bir bitki olduğu için sık sık budaması gereken bir bitkidir.
- Sık sık su tablasının altından budama işlemi yapılmasına rağmen bitkinin büyümesi, suyun kireçlenmiş olması sonucu su tabanının altına bulunan kalsiyum, magnezyum gibi minerallerden bitkinin köklerinde zarar görebilir. Bu nedenle kireçli suyun kullanımından kaçınılmalı ya da sürfaktanla tadilatı yapılmalıdır.
- Bitkiye doğrudan büyütecemi ekmelemeliyim? Bu bitkilerin önemli bir kuralıysa büyütücülerden rahatlıkla ekilebilir. Bitkilerin köklerini herhangi bir büyütücüye batararak büyümesini sağlamış olursunuz. Ancak büyütme sürecinin âdeta aktif olması için gereklidir.